Puheenjohtajan palsta 1/2021

Nyt jo toista vuotta jatkuva koronaepidemia on vaikuttanut Turun Ursan harrastus- ja yleisötoimintaan monin tavoin. Sinällään harrastustoimintaan epidemia on eniten vaikuttanut siten, että suuret tapahtumat, kuten Cygnus-kesäleiri, ovat jääneet pois. Havaintotoiminta on monille muutenkin ollut yksinäistä puuhaa, joten siihen vaikutus on ollut pienempi. Lähikerhoiltoja pidettiin kesällä hieman, mutta talvella enää hyvin rajallisella osanotolla. Epidemia on edesauttanut digiloikkaa ja aktiivijäsenten keskustelu on siirtynyt yhdistyksen Slack-ryhmään. Hyvänä puolena on ollut, että monet keskustelut näkyvät nyt laajemmassa piirissä. Syksyllä aloitimme myös virtuaalikerhoillat Google Meetissä. Näistä löytyy tietoa kotisivuiltamme.

Syksyllä päätimme viime kevään tavoin olla pitämättä tähtinäytöksiä ja tilanne jatkui nyt kevätpuolella, eikä loppua ole näkyvissä. Epidemia on vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa taloudellisesti. Syksyn näytökset tuovat yleensä noin 1000 euroa näytöstuloista ja keväällä 2000 euroa. Näiden jääminen puuttumaan vetää taloutemme tiukasti miinukselle. Onneksi kaupungin avustus oli kuitenkin korotettu nyt 900 eurolla 2 750 euroon. Tämä ei kuitenkaan vielä korotettunakaan kata Iso-Heikkilän tähtitornin vuokraa. Yhdistyksen kassa kuitenkin kestää tilanteen vielä ainakin tämän vuoden ajan.

Digiloikkaa on tehty myös kotisivujen kohdalla, jotka olemme vihdoinkin saaneet siirrettyä Ursan palvelimelta omallemme, joka toimii Tuorlan astronomisen seuran palvelimella. Sivusto toimii nyt osoitteessa turunursa.fi. Olemme siirtäneet sivustolle suurimman osan vanhasta sisällöstä ja kehitämme sitä vähitellen. WordPressin käyttöönotto helpottaa sisällöntuotantoa – kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan.

Loppu- ja alkuvuosi olivat harvinaisen surkeita säiden suhteen, melkein kaksi kuukautta lähes täydellistä pilvisyyttä joka ilta. Ensimmäiset kunnon havaintokelit tulivat vasta tulipalopakkasten myötä, jotka eivät nimestään huolimatta olleet havaitsemisen kannalta mitenkään lämpimiä. Mars on etääntymässä ja muut oleelliset planeetat jossain Auringon tuolla puolen. Tässä kun korona on jälleen mukavasti vahvistumassa, siis Auringon, olemme päässeet näkemään ensimmäisiä pilkkuja merkkeinä Auringon aktiivisuuden kasvusta. Kesäkuun 10. päivänä olisi luvassa myös osittainen auringonpimennys, jolloin yritämme järjestää jonkinlaisen tapahtuman, jos korona suo.

Aurinko onkin ollut meillä nyt tärkeänä teemana. Olemme tuiki tähdellisiä koronahavaintoja varten hakeneet nyt parina vuonna rahoitusta aurinkokaukoputkelle. Sellainen avaisi paljon mahdollisuuksia sekä harratukselle että yleisötoimintaan. Meillä on Iso-Heikkilän 13 cm:n kaukoputkessa ollut jo vuosien ajan kiinteästi asennettu tavallinen aurinkosuodin, jolla näkee auringonpilkut hyvin. Varsinaisen aurinkokaukoputken H-alfa-suodin toisi näkyviin myös protuberanssit, roihupurkaukset ja pinnan raemaiset granulat. Vaihtoehtoina ovat olleet Meaden Coronado ST 90/800 SolarMax III BF30 ja Luntin 80THa/B1800FTPT. Molempien hinta on melko sama, noin 12 000 euroa jalustoineen ja tarvikkeineen. Olemme molemmissa vaihtoehdoissa halunneet kaksi etalonsuodatinta, jotka yhdessä tuottavat erityisen kapean kaistan ja siten hyvän kontrastin ja erotuskyvyn. Jalustana olisi Sky-Watcherin EQ6, jota voisimme käyttää myös tähtinäytöksissä. Aurinkokaukoputki laajentaisi yleisönäytösten mahdollisuuksia valtavasti, kun voisimme järjestää näytöksiä myös päiväsaikaan Turun keskustassa ja esimerkiksi päiväkodeissa.