Ajankohtaista

Ajankohtaista Turun Ursassa

Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.

••••

Tulevia tapahtumia

Kuukauden tähtitaivas

Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).

Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 12€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 9€. Tervetuloa! Lippuja voi varata etukäteen Avaruuspuiston nettisivuilta.

Kuukauden tähtitaivas -esitykset syksyllä 2024 pidetään lauantaina 10.8. (huom, poikkeuksellisesti kuukauden toinen lauantai!), 7.9., 5.10., 2.11. sekä 7.12. klo 13. 

Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä

Varaa Kuukauden tähtitaivas -liput etukäteen tästä linkistä

••••

Menneitä tapahtumia

Aurinkonäytökset kesäkuussa 2024

Turun Ursa järjesti jälleen aurinkonäytöksiä kesäkuussa 2024 Iso-Heikkilän tähtitornilla (Pohjantähdentie 7) kolmena sunnuntaina: 2.6., 9.6. ja 16.6. klo 12-14. Näytökset järjestettiin säävarauksella.

Aurinkonäytöksissä pääsee tutustumaan lähitähtemme fotosfääriin, jota voidaan ajatella auringon pintana. (Aurinko on kaasua, eikä sillä siis ole kiinteää pintaa.) Lisäksi Turun Ursan aktiivijäsenten vetyalfakaukoputkilla tarkastellaan jännittävää kromosfääriä, joka on kuin auringon kaasukehä. Kromosfäärin tunnusomaisia piirteitä ovat näyttävät protuberanssit ja lyhytkestoiset räjähdysmäiset flarepurkaukset.

Aurinkoa ei koskaan saa katsoa suoraan paljain silmin tai millään välineillä! Tähtiharrastajien käyttämissä kaukoputkissa on erityinen aurinkosuodin, jolla katselu kuitenkin onnistuu turvallisesti. Nyt onkin siis mainio tilaisuus tulla tutustumaan lähitähtemme salaisuuksiin.

Lisäksi näytöksissä kerrotaan auringon havaitsemisesta sekä muusta tähtitieteellisestä. Aurinkonäytöksen hinta on 3€ aikuisilta ja 2€ lapsilta. Turun Ursan jäsenille näytös on ilmainen.

••••

100 vuotta tähtinäytöksiä Turussa

Yleisölle suunnatut tähtinäytökset alkoivat Turussa 9.5.1924. Ensimmäinen tähtinäytös pidettiin Turun suomalaisen yliopiston pihalla Kauppatorin kupeessa. Tuolloin yliopisto toimi Phoenixin talossa ortodoksikirkon vieressä, mutta talo on sittemmin purettu. Ensimmäisessä tähtinäytöksessä näytettiin Kuuta, Venusta ja Saturnusta. Turun Ursa juhlisti tähtinäytösten pyöreää vuosisataa  lauantaina päivällä 11.5.24 Turun Kauppatorilla. Sää oli mitä parhain, joten ohjelmassa oli ilmainen aurinkonäytös, jossa katseltiin Auringon yksityiskohtia siihen sopivilla kaukoputkilla. Näkyvillä oli paljon pilkkuja, sekä valtava pilkkuryhmä, joka oli ollut poikkeuksellisen aktiivinen edellisen viikon aikana. Siihen liittyen edeltävänä yönä taivaalla oli näkynyt voimakkain revontulimyrsky 20 vuoteen, joten jutun juurta riitti. Tapahtuma oli Kauppatorin esiintymislavalla Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmassa.