Ajankohtaista

Ajankohtaista Turun Ursassa

Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.

••••

Tulevia tapahtumia

Kuukauden tähtitaivas

Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).

Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 12€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 9€. Tervetuloa! Lippuja voi varata etukäteen Avaruuspuiston nettisivuilta.

Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä

Varaa Kuukauden tähtitaivas -liput etukäteen tästä linkistä

••••

Menneitä tapahtumia

Tähtinäytöksiä: Masku, Lemu, Askainen

Turun Ursan Jere Saarinen oli jälleen vauhdissa ja järjesti tähtinäytöksiä lokakuun lopusta vuoden 2023 loppuun asti lauantaisin, sään salliessa! Näytökset olivat selkeinä lauantai-iltoina Maskun srk-talon, Lemun kirkon ja Askaisten kirkon parkkipaikoilla. Jere oli paikalla myös pilvisellä säällä, ja kertoi tähtitaivaasta ja tähtiharrastuksesta yleensäkin. Kirkkaat illat jäivät syksyllä ikävä kyllä vähiin, mutta Jeren iloinen esittely paikan päällä piristi iltaa joka tapauksessa mukavasti. Näytökset olivat maksuttomia, ne järjestettiin yhteistyössä Maskun seurakunnan kanssa.

Tuhannet kiitokset Jerelle siitä, että jaksoi innostaa ihmisiä tähtitieteen pariin! Tällaiset ihmiset ovat yhdistyksille kullan arvoisia.

••••

Cygnus-kesätapahtuma Houtskarissa

Tähtiharrastajien kesätapahtuma Cygnus järjestettiin vuonna 2023 Paraisten Houtskarissa, Turunmaan saaristossa, to-su 27.-30.7.2023. Paikalla oli sata tähtiharrastajaa, ja tunnelma mainio! Myös useita Turun Ursan jäseniä oli paikalla, myös ohjelmaa pitämässä. (Turun Ursa oli mukana Cygnuksen järjestelyissä.)

Cygnus on aktiiviharrastajien perinteinen ”get together”, jossa päivitetään kuulumisia, tavataan harrastajia ympäri Suomea (ja joskus maailmalta), kuullaan kiintoisia esitelmiä, tehdään workshoppeja, suunnitellaan tapahtumia ja toimintaa, saadaan ideoita, ihastellaan toisten tekemiä havaintoja / havaintolaitteita, ja tietysti saunotaan, vietetään yhteistä aikaa ja ihastellaan taivaan ilmiöitä hyvässä seurassa.

Cygnuksen paikka vaihtelee vuosittain, järjestelyistä vastaavat valtakunnallinen Ursa yhteistyössä jonkin paikallisyhdistyksen kanssa. Tänä vuonna järjestelyissä olivat Ursan lisäksi mukana myös Turun Ursa sekä Salon seudun UrSalo. Tarkka paikka Houtskarissa oli Saaristokoulu – Skärgårdsskolan.

Cygnus-sivut löytyvät Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n sivuilta osoitteesta www.ursa.fi/c2023.  Jorma Kosken kuvia Cygnukselta 2023 löytyy tästä linkistä. Kiitos kaikille osallistuneille! 🙂