Ajankohtaista

Ajankohtaista Turun Ursassa

Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.

Tulevia tapahtumia

Tähtivalokuvauksen ja kuvankäsittelyn kurssi lauantaina 1.10.22 klo 15-21 Tuorlassa

Tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa ja Avaruuspuisto Väisälä järjestävät tähtivalokuvauksen kurssin lauantaina 1.10.2022 kello 15-21 Tuorlan observatoriolla (Väisäläntie 20, Kaarina). Kurssilla käydään läpi pimeässä kuvaamisen periaatteita ja tähtivalokuvaukselle tyypillisiä erikoisuuksia, sekä tutustutaan taivaan erilaisiin kuvauskohteisiin. Kurssi on suunnattu järjestelmäkameralla kuvaaville harrastajille ja ammattilaisille.

Ohjelmassa käydään läpi tähtivalokuvauksessa käytettävät välineet erilaisista kameroista lukuisiin suodattimiin sekä kaukoputken läpi kuvaamiseen. Kurssilla tulevat tutuksi niin seuranta kuin CCD:kin. Samalla puhutaan myös siitä, millä polttovälillä kannattaa lähteä saalistamaan mitäkin kohdetta, ja mitä taivaalla edes voi nähdä. Vinkkejä annetaan niin revontulten, tähdenlentojen kuin eläinratavalonkin kuvaamiseen. Syvän taivaan kohteista puhutaan toki myös, osa niistä on sen verran laaja-alaisia, että alle 300mm polttovälikin riittää mainiosti esim. Andromedan galaksin kuvaamiseen, kunhan seuranta on kunnossa.

Kurssilla esitellään myös kuvaamisessa tarvittavia varusteita ja välineitä ja tutustutaan niiden käyttömahdollisuuksiin erilaisissa kuvaustilanteissa. Välineiden esittelystä vastaa tähtiharrastuksen erikoisliike AstroArt Finland, joka on yksi harvoista alan suomalaisista erikoisliikkeistä.

Kurssin loppuosan aikana tutustutaan vielä tähtikuvien käsittelyn erikoisuuksiin, kuten kuvien pinoamiseen, kalibrointiin ja muuhun kuvien jälkikäsittelyyn. Tuomme mukaan raakakuvia käsiteltäväksi, joten voit tuoda oman tietokoneesi ja mahdollisesti käyttämäsi kuvankäsittelyohjelmat.

Kurssin varsinainen osuus päättyy kello 20, jonka jälkeen on mahdollista jäädä vielä tutustumaan pimeässä kuvaamiseen sään salliessa. Olemme paikalla vähintään kello 21 saakka.

Tähtivalokuvauksen peruskurssi on tarkoitettu jo valokuvaamista harrastaville henkilöille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan tähtikuvaukseen tai muuten vain perehtyä pimeässä kuvaamisen salaisuuksiin ja kaukoputkella kuvattujen kuvien jälkikäsittelyyn.

Kurssin hinta on 30 € (Turun Ursan jäsenille 20 €) ja mukaan mahtuu 20 henkilöä. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostilla osoitteeseen turunursa@gmail.com. Annathan ilmoittautumisen yhteydessä nimesi ja kerrot, jos olet Turun Ursan jäsen. Kurssilla tarjotaan kahvit ja pientä purtavaa. Kerrothan siis ilmoittautuessasi myös allergioista ja ruokavalioista.

Kurssimaksu maksetaan 1.10. paikan päällä, maksutapoina kortti ja Mobilepay. Rajoitetun osallistujamäärän johdosta pyydämme, että ilmoitat mahdollisesta peruuntumisesta viimeistään 2 päivää ennen tilaisuutta. Peruuttamatta jääneistä ilmoittautumisista perimme kurssimaksun laskulla sähköpostiin. Kurssi järjestetään mikäli ilmoittautuneita on vähintään 6 henkilöä.

Turun Ursan jäseneksi voi liittyä kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä, ilmoitathan siitä sähköpostissa. Yhdistyksen jäsenenä pääset käsiksi monipuoliseen valikoimaan kaukoputkia ja lisävarusteita niin Iso-Heikkilän tähtitornilla Turussa kuin Kevolan tähtitornilla Paimiossakin. Kaikki Turun Ursan välineistö on maksutta yhdistyksen jäsenten käytössä. Turun Ursan vuosittainen jäsenmaksu on 20€.

Kurssin juontaa Turun Ursasta Jani Laasanen. AstroArtia edustaa niin ikään turunursalainen Petrus Kurppa. Avaruuspuisto Väisälän puolelta on tilaisuudessa mukana Peetu Sillanpää.

Tervetuloa tähtikuvauksen maailmaan!


Kuukauden tähtitaivas

Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).

Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 8€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 6€. Tervetuloa!

Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä


Tähtiharrastusluentoja Lieto-opistossa lokakuussa

Liedon kansalaisopistossa pidetään lokakuussa kolmen tähtiharrastusta käsittelevän luennon sarja, joihin ilmoittautuminen on jo alkanut. Luennoimassa ovat Turun Ursan Eeva-Kaisa Ahlamo (6. ja 13.10.), sekä lietolainen taivaskuvaaja Matti Helin (27.10.).

Ilmoittautuminen linkeistä:

Tähtiharrastuksen alkeet, to 6.10. klo 18
Luennolla opetellaan tunnistamaan tähtikuvioita. Käydään myös läpi, mitä taivaalla voi nähdä.

Avaruuden alkeet, to 13.10. klo 18
Luennolla kerrotaan, mistä avaruudessa ja taivaalla näkyvissä asioissa on kyse. Tiedot syventävät tähtiharrastusta, kun ymmärtää, mitä katsoo.

Tähtitieteen harrastaminen ja valokuvaus, to 27.10. klo 18
Luennolla kerrotaan tähtitieteen harrastamisesta valokuvauksen kautta.

Molemmat luennoitsijat ovat saaneet Ursan myöntämän Stella Arcti -tähtiharrastuspalkinnon. Eeva-Kaisan monet muistavat puhumassa tuntikausia Turun Ursan tähtinäytöksissä Iso-Heikkilän tähtitornin pihalla. Matti Helin taas on tullut tutuksi upeista tähtivalokuvistaan Tähdet ja Avaruus -lehden artikkelien kautta.