Ajankohtaista

Ajankohtaista Turun Ursassa

Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.

••••

Tulevia tapahtumia

Aurinkonäytökset kesäkuussa 2024

Turun Ursa järjestää jälleen aurinkonäytöksiä kesäkuussa 2024 Iso-Heikkilän tähtitornilla (Pohjantähdentie 7) kolmena sunnuntaina: 2.6., 9.6. ja 16.6. klo 12-14. Näytökset järjestetään säävarauksella, eli näytös on, jos auringon kiekko näkyy taivaalla.

Aurinkonäytöksissä pääsee tutustumaan lähitähtemme fotosfääriin, jota voidaan ajatella auringon pintana. (Aurinko on kaasua, eikä sillä siis ole kiinteää pintaa.) Lisäksi Turun Ursan aktiivijäsenten vetyalfakaukoputkilla tarkastellaan jännittävää kromosfääriä, joka on kuin auringon kaasukehä. Kromosfäärin tunnusomaisia piirteitä ovat näyttävät protuberanssit ja lyhytkestoiset räjähdysmäiset flarepurkaukset.

Aurinkoa ei koskaan saa katsoa suoraan paljain silmin tai millään välineillä! Tähtiharrastajien käyttämissä kaukoputkissa on erityinen aurinkosuodin, jolla katselu kuitenkin onnistuu turvallisesti. Nyt onkin siis mainio tilaisuus tulla tutustumaan lähitähtemme salaisuuksiin.

Lisäksi näytöksissä kerrotaan auringon havaitsemisesta sekä muusta tähtitieteellisestä. Aurinkonäytöksen hinta on 3€ aikuisilta ja 2€ lapsilta. Turun Ursan jäsenille näytös on ilmainen.

••••

Kuukauden tähtitaivas

Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).

Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 12€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 9€. Tervetuloa! Lippuja voi varata etukäteen Avaruuspuiston nettisivuilta.

Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä

Varaa Kuukauden tähtitaivas -liput etukäteen tästä linkistä

••••

Menneitä tapahtumia

100 vuotta tähtinäytöksiä Turussa

Yleisölle suunnatut tähtinäytökset alkoivat Turussa 9.5.1924. Ensimmäinen tähtinäytös pidettiin Turun suomalaisen yliopiston pihalla Kauppatorin kupeessa. Tuolloin yliopisto toimi Phoenixin talossa ortodoksikirkon vieressä, mutta talo on sittemmin purettu. Ensimmäisessä tähtinäytöksessä näytettiin Kuuta, Venusta ja Saturnusta. Turun Ursa juhlisti tähtinäytösten pyöreää vuosisataa  lauantaina päivällä 11.5.24 Turun Kauppatorilla. Sää oli mitä parhain, joten ohjelmassa oli ilmainen aurinkonäytös, jossa katseltiin Auringon yksityiskohtia siihen sopivilla kaukoputkilla. Näkyvillä oli paljon pilkkuja, sekä valtava pilkkuryhmä, joka oli ollut poikkeuksellisen aktiivinen edellisen viikon aikana. Siihen liittyen edeltävänä yönä taivaalla oli näkynyt voimakkain revontulimyrsky 20 vuoteen, joten jutun juurta riitti. Tapahtuma oli Kauppatorin esiintymislavalla Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmassa.

••••

Tähtinäytöksiä: Masku, Lemu, Askainen

Turun Ursan Jere Saarinen oli jälleen vauhdissa ja järjesti tähtinäytöksiä lokakuun lopusta vuoden 2023 loppuun asti lauantaisin, sään salliessa! Näytökset olivat selkeinä lauantai-iltoina Maskun srk-talon, Lemun kirkon ja Askaisten kirkon parkkipaikoilla. Jere oli paikalla myös pilvisellä säällä, ja kertoi tähtitaivaasta ja tähtiharrastuksesta yleensäkin. Kirkkaat illat jäivät syksyllä ikävä kyllä vähiin, mutta Jeren iloinen esittely paikan päällä piristi iltaa joka tapauksessa mukavasti. Näytökset olivat maksuttomia, ne järjestettiin yhteistyössä Maskun seurakunnan kanssa.

Tuhannet kiitokset Jerelle siitä, että jaksoi innostaa ihmisiä tähtitieteen pariin! Tällaiset ihmiset ovat yhdistyksille kullan arvoisia.

••••

Cygnus-kesätapahtuma Houtskarissa

Tähtiharrastajien kesätapahtuma Cygnus järjestettiin vuonna 2023 Paraisten Houtskarissa, Turunmaan saaristossa, to-su 27.-30.7.2023. Paikalla oli sata tähtiharrastajaa, ja tunnelma mainio! Myös useita Turun Ursan jäseniä oli paikalla, myös ohjelmaa pitämässä. (Turun Ursa oli mukana Cygnuksen järjestelyissä.)

Cygnus on aktiiviharrastajien perinteinen ”get together”, jossa päivitetään kuulumisia, tavataan harrastajia ympäri Suomea (ja joskus maailmalta), kuullaan kiintoisia esitelmiä, tehdään workshoppeja, suunnitellaan tapahtumia ja toimintaa, saadaan ideoita, ihastellaan toisten tekemiä havaintoja / havaintolaitteita, ja tietysti saunotaan, vietetään yhteistä aikaa ja ihastellaan taivaan ilmiöitä hyvässä seurassa.

Cygnuksen paikka vaihtelee vuosittain, järjestelyistä vastaavat valtakunnallinen Ursa yhteistyössä jonkin paikallisyhdistyksen kanssa. Tänä vuonna järjestelyissä olivat Ursan lisäksi mukana myös Turun Ursa sekä Salon seudun UrSalo. Tarkka paikka Houtskarissa oli Saaristokoulu – Skärgårdsskolan.

Cygnus-sivut löytyvät Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n sivuilta osoitteesta www.ursa.fi/c2023.  Jorma Kosken kuvia Cygnukselta 2023 löytyy tästä linkistä. Kiitos kaikille osallistuneille! 🙂

Tämän kesän Cygnus järjestetään 1.-4.8.2024 Pappilanniemen kurssikeskuksessa Sääksmäellä, tarkemmin www.ursa.fi/c2024.