Ajankohtaista

Ajankohtaista Turun Ursassa

Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.

••••

Tulevia tapahtumia

Kuunpimennysillan ylimääräinen tähtinäytös

Lauantaina 28.10. myöhään illalla on nähtävissä osittainen kuunpimennys, jos taivas vain on selkeä. Sen kunniaksi Turun Ursa järjestää ylimääräisen tähtinäytöksen Iso-Heikkilän tähtitornilla. Itse kuunpimennys alkaa vasta iltakymmenen aikoihin, mutta klo 19 alkaen voi tulla katselemaan Jupiteria, Saturnusta ja Kuuta kaukoputkella. (Saturnus näkyy tähtitornille vain n. puoli kahdeksaan asti.) Näytös kestää myös kuunpimennyksen ajan, jos paikalla vain on yleisöä. Tähtinäytös maksaa 5€/3€, perheet (1-2 aikuista ja lapset) 10€, Turun Ursan jäsenet ilmaiseksi. Näytöksessä on säävaraus, joten jos taivas on pilvessä, näytöstä ei ole.

Kuunpimennys tapahtuu, kun Kuu menee avaruudessa maapallon varjoon. (Aurinkokunnassahan on vain yksi valonlähde, Aurinko.) Puolivarjopimennys on vaihe, jolloin Kuu ei täysin pimene, koska auringonkiekko kajastaa vielä osin Maan reunan takaa ja valaisee Kuun pintaa. Täysvarjossa Kuu on kokonaan maapallon varjossa. Tämänkertainen kuunpimennys on osittainen, eli Kuu ei pimene kokonaan. Täysvarjoon osuu vain n. 6% Kuusta, mutta pimenemisen erottaa kyllä selvästi.

Puolivarjopimennys alkaa heti klo 21 jälkeen, mutta sitä on alkuun vaikea havaita. Täysvarjon Kuu yhyttää klo 22.35, jolloin kiertolaisemme on jo selvästi osittain tummentunut. Syvimmillään pimennys on klo 23.14 ja osittainen pimennys päättyy klo 23.53. Puolivarjostakin Kuu liukuu takaisin auringonpaisteeseen klo 1.26.

Toivotaan, että taivas on selkeä!

••••

Tähtinäytöksiä: Masku, Lemu, Askainen

Turun Ursan Jere Saarinen on jälleen vauhdissa ja järjestää tähtinäytöksiä lokakuun lopusta vuoden loppuun asti lauantaisin, jos sää vain sen sallii! Näytökset ovat selkeinä lauantai-iltoina klo 19.30-21 seuraavasti (tarkkana päivämäärien ja paikkojen kanssa!):

Maskun srk-talon parkkipaikalla (Maskuntie 71): la 28.10. / 18.11. / 9.12. / 30.12.
Lemun kirkon parkkipaikalla (Monnoistentie 18): la 4.11. / 25.11. / 16.12.
Askaisten kirkon parkkipaikalla (Askaistentie 788): la 11.11. / 2.12. / 23.12.

Kaukoputkella pääsee katsomaan planeettoja, tähtijoukkoja, kaasusumuja, jne. Jere kertoo tähtitaivaasta ja tähtiharrastuksesta yleensäkin. Taivaan tulee olla näytöstä varten kirkas niin, että tähdet näkyvät. Näytökset ovat maksuttomia, ne järjestetään yhteistyössä Maskun seurakunnan kanssa. Tervetuloa!

••••

Kuukauden tähtitaivas

Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).

Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 8€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 6€. Tervetuloa! Lippuja voi varata etukäteen Avaruuspuiston nettisivuilta.

Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä

Varaa Kuukauden tähtitaivas -liput etukäteen tästä linkistä

 

Menneitä tapahtumia

Cygnus-kesätapahtuma Houtskarissa

Tähtiharrastajien kesätapahtuma Cygnus järjestettiin tänä vuonna Paraisten Houtskarissa, Turunmaan saaristossa, to-su 27.-30.7.2023. Paikalla oli sata tähtiharrastajaa, ja tunnelma mainio! Myös useita Turun Ursan jäseniä oli paikalla, myös ohjelmaa pitämässä. (Tänä vuonnahan Turun Ursa oli mukana Cygnuksen järjestelyissä.)

Cygnus on aktiiviharrastajien perinteinen ”get together”, jossa päivitetään kuulumisia, tavataan harrastajia ympäri Suomea (ja joskus maailmalta), kuullaan kiintoisia esitelmiä, tehdään workshoppeja, suunnitellaan tapahtumia ja toimintaa, saadaan ideoita, ihastellaan toisten tekemiä havaintoja / havaintolaitteita, ja tietysti saunotaan, vietetään yhteistä aikaa ja ihastellaan taivaan ilmiöitä hyvässä seurassa.

Cygnuksen paikka vaihtelee vuosittain, järjestelyistä vastaavat valtakunnallinen Ursa yhteistyössä jonkin paikallisyhdistyksen kanssa. Tänä vuonna järjestelyissä olivat Ursan lisäksi mukana myös Turun Ursa sekä Salon seudun UrSalo. Tarkka paikka Houtskarissa oli Saaristokoulu – Skärgårdsskolan.

Cygnus-sivut löytyvät Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n sivuilta osoitteesta www.ursa.fi/c2023.  Jorma Kosken kuvia Cygnukselta 2023 löytyy tästä linkistä. Kiitos kaikille osallistuneille! 🙂