Yhdistyksen toiminta

Turun Ursa ry on Turussa ja sen lähiympäristössä toimiva tähtiharrastusyhdistys, jonka on perustanut akateemikko Yrjö Väisälä vuonna 1928. Yhdistyksen tarkoituksena on olla yhdyssiteenä tähtitieteen harrastajien välillä ja levittää tähtitieteen harrastusta laajempiinkin piireihin. Yhdistys toimii Turussa Iso-Heikkilän tähtitornissa, sekä Paimiossa Kevolan observatoriossa ja on aktiivisesti yhteistyössä muiden tähtiharrastusyhdistysten ja Tuorlan tiedekeskuksen kanssa.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys (yhdistyksen säännöt 2 §):

  • järjestää tilaisuuksia, joissa käsitellään tähtitieteellisiä kysymyksiä
  • hankkimalla havaintovälineitä ja kirjallisuutta antaa jäsenilleen mahdollisuuksia harrastaa tähtitiedettä
  • omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta.

Yhdistyksen jäsenyys on avoin kaikille. Harrastukseen ei tarvita muuta kuin kiinnostus. Jäsenemme saavat jäsenetuina jäsenlehden ja vapaan pääsyn tähtinäytöksiin. Jäsenillä on mahdollisuus käyttää yhdistyksen kaukoputkia ja muita välineitä, kuten Iso-Heikkilän tähtitornin optiikka- ja työpajoja, sekä kirjastoa. Järjestämme jäsenistöllemme laitteidemme käyttökoulutuksia, jotta he pystyvät käyttämään niitä omatoimisesti. Ks. Harrastustoiminta jäsenille.

Suurelle yleisölle pidetään tähtinäytöksiä keväällä tammikuun alusta huhtikuun alkuun ja syksyllä lokakuun lopusta joulukuun loppuun. Näytökset pidetään selkeällä säällä Iso-Heikkilän tähtitornilla perjantai-iltaisin. Koululais- ja muille ryhmille järjestetään näytöksiä samoina ajanjaksoina muina viikonpäivinä. Päiväkotiryhmille pyrimme järjestämään esitelmiä päiväsaikaan ja aurinkonäytöksiä. Lisäksi järjestämme talvella ja keväällä Kuu-viikon tai ”Kuu- ja planeetat-viikon”, jolloin kaikkina selkeinä iltoina pidetään Iso-Heikkilän tähtitornilla tähtinäytös, jossa näytetään erityisesti Kuuta ja ajankohtana näkyviä planeettoja. Ks. Tähtinäytökset yleisölle.

Lisätietoja: