Muutama sananen auringosta

Muutama sananen auringosta on elokuussa 2024 alkunsa saanut projekti, joka pyrkii kokoamaan yhteen tietotaitoa auringon havaitsemisesta ja valokuvaamisesta turvallisesti. Vuoden 2026 kesäkuuhun mennessä on tavoitteena tuoda esiin niitä yleisempiä kompastuskiviä, joihin aloittelevan aurinkokuvaajan usein tuntuu törmäävän tutustuessaan lähitähtemme kiehtovaan ja salaperäiseen maailmaan itse.

Tämän blogi kokoaa yhteen kirjoituksia niin kuvankäsittelyn kuin käytännönläheisesti laitteiston hallinnan osalta. Kuinka vetyalfaputken etalonin painesäätöä käytetään? Milloin ollaan vetyalfan keskikaistalla? Mitä tapahtuu vetyalfan punaisessa siivessä? Miten mustavalkokuvia voidaan värittää jälkikäsittelyssä? 

Purkautuva protuberanssi kromosfäärissä.
Kuvauslaitteisto pyykkinarun alla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projektin tarkoituksena on tuoda suomalainen aurinkoharrastus 2030-luvulle, ottaen täysi hyöty irti modernista tietotekniikasta ja opastaa niin uusia kuin vanhoja harrastajia, mitä kaikkea erinomaisen ihmeellistä aurinko voikaan tarjota katselijalleen. Auringonpilkkujen luokittelu, valosiltojen eri muodot, protuberanssien nimitykset sekä paljon muuta tulee tutuksi!

Vuoden 2026 esitellään projektin lopputuloksia kiertävän valokuvanäyttelyn muodossa, joka johdattaa katselijan mukaan auringon ainutlaatuisten näkymien pariin harrastajavoimin. Juttuvinkkejä, käytännön niksejä ja vaikka ehdotuksia valokuvanäyttelyn tai eri auringon ilmiöiden selittämiseen piirroksin voi laittaa sähköpostilla allekirjoittaneelle.

Kuvia auringosta löytyy lisää täältä.

Suuri auringonpilkkuryhmä valkoisessa valossa 15 sentin linssikaukoputkella ja aurinkoprismalla kuvattuna.