Ajankohtaista Turun Ursassa
Viimeisimmät artikkelit voit lukea artikkeleiden omalta sivulta tämän linkin takaa.
••••
Tulevia tapahtumia
Ylimääräinen tähtinäytös Iso-Heikkilän tähtitornilla torstaina 17.10.2024
Klo 19 – 19.30 komeetta, 19.30 – 20 Saturnus, 20 – 20.30 täysikuu ja 20.30 – 21 komeetta, lopuksi Saturnus ja täysikuu.
••••
Jere Saarisen tähtinäytökset Maskussa ja Raisiossa 26.10.-30.11.2024
Turun Ursan aktiivi Jere tulee taas tähtinäyttämään ja kertomaan avaruudesta! Näytökset ovat lauantai-iltaisin klo 19.30-21, Maskun srk-talon (Maskuntie 71) parkkipaikalla 26.10., 9.11. ja 23.11. sekä Raision hautausmaan (Kirkkotie 2) parkkipaikalla 2.11., 16.11. ja 30.11. Jos sää vain on kirkas, katsellaan kaukoputkilla tähtitaivaan kohteita, ja ehkäpä komeettaakin.
Tähtinäytöksillä on säävaraus, joten taivaan tulee olla kirkas, jotta tähtiä pystyisi näkemään. Pääsymaksua Jeren ”pop-up observatorioon” ei näissä näytöksissä ole.
Lue lisää Jeren tähtinäytöksistä tästä linkistä
Mainintana vielä: Jere, kuten kukaan muukaan Turun Ursan aktiiveista, ei saa tällaisesta toiminnasta mitään rahallista korvausta. (Teemme kaiken Turun Ursan toiminnan talkoilla.) Jere on myös poikkeuksellisen lämminsydäminen, iloinen ja erityisesti myös lapsiystävällinen ihminen. (Hän on opastanut jo useita nuoria tuoreita kaukoputken omistajia harrastuksen alkuun.) Hän menee paikalle, vaikka olisi pilvistäkin (ei välttämättä kuitenkaan kaatosateella), joten tässä onkin Raision ja Maskun alueelle mainio tilaisuus mennä kyselemään tarkemmin tähtiharrastuksesta ja kaukoputkista, vaikka iltakävelyn lomassa!
Tuhannet kiitokset Jerelle, kun hän jaksaa nähdä vaivaa ihan vain ihmisiä ilahduttaakseen!
••••
Kuukauden tähtitaivas
Mitä tähtitaivaalla voi tässä kuussa nähdä? ”Mikä se kirkas tähti on illansuussa läntisellä taivaalla”, mitä planeettoja on näkyvillä, onko jotain muuta kiinnostavaa nähtävillä? Mitä tähtikuvioita taivaalla on, ja millaisia tarinoita niihin liitetään? Näihin ja muihin kysymyksiin saa vastauksen Turun Ursan tähtitaivaan kuukausikatsauksessa Avaruuspuisto Väisälän planetaariossa Tuorlassa (Väisäläntie 20, Kaarina).
Turun Ursa pitää Kuukauden tähtitaivas -esityksiä Tuorlan planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 13. (Ei touko-heinäkuussa.) Esityksen hinta on 12€ aikuisilta, Turun Ursan jäsenille hinta on 9€. Tervetuloa! Lippuja voi varata etukäteen Avaruuspuiston nettisivuilta.
Kuukauden tähtitaivas -esitykset syksyllä 2024 pidetään lauantaina 10.8. (huom, poikkeuksellisesti kuukauden toinen lauantai!), 7.9., 5.10., 2.11. sekä 7.12. klo 13.
Lisätietoa Avaruuspuisto Väisälästä löytyy tästä linkistä
Varaa Kuukauden tähtitaivas -liput etukäteen tästä linkistä
••••
Menneitä tapahtumia
100 vuotta tähtinäytöksiä Turussa
Yleisölle suunnatut tähtinäytökset alkoivat Turussa 9.5.1924. Ensimmäinen tähtinäytös pidettiin Turun suomalaisen yliopiston pihalla Kauppatorin kupeessa. Tuolloin yliopisto toimi Phoenixin talossa ortodoksikirkon vieressä, mutta talo on sittemmin purettu. Ensimmäisessä tähtinäytöksessä näytettiin Kuuta, Venusta ja Saturnusta. Turun Ursa juhlisti tähtinäytösten pyöreää vuosisataa lauantaina päivällä 11.5.24 Turun Kauppatorilla. Sää oli mitä parhain, joten ohjelmassa oli ilmainen aurinkonäytös, jossa katseltiin Auringon yksityiskohtia siihen sopivilla kaukoputkilla. Näkyvillä oli paljon pilkkuja, sekä valtava pilkkuryhmä, joka oli ollut poikkeuksellisen aktiivinen edellisen viikon aikana. Siihen liittyen edeltävänä yönä taivaalla oli näkynyt voimakkain revontulimyrsky 20 vuoteen, joten jutun juurta riitti. Tapahtuma oli Kauppatorin esiintymislavalla Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmassa.
Turun päivän avoimet ovet ja aurinkonäytös Iso-Heikkilän tähtitornilla 15.9.24 klo 13-15
Turun päivän kunniaksi pidimme Iso-Heikkilän tähtitornilla avoimet ovet ja myös aurinkonäytöksen sunnuntaina 15.9.24 klo 13-15.
Iso-Heikkilän tähtitorni rakennettiin Turun yliopiston tähtitorniksi vuonna 1935. Havainnot aloitettiin syksyllä 1937, kun kaukoputki (Schmidt–Väisälä-planeettakamera, 500/600/1031) oli saatu asennettua ja suunnattua. Tähtitornista löydettiin runsaasti uusia pikkuplaneettoja. Yliopistoelämä siirtyi Tuorlaan sen valmistuttua 1950-luvulla, mutta Iso-Heikkilä jäi edelleen opiskelijoiden käyttöön. Lopulta tähtitorni siirtyi Turun kaupungille, ja tähtiharrastusyhdistys Turun Ursa otti sen käyttöönsä. Avoimissa ovissa voi tutustua tähtitornin historiaan ja nykypäivään.
Aurinkonäytöksissä taas pääsee tutustumaan lähitähtemme fotosfääriin, jota voidaan ajatella auringon pintana. (Aurinko on kaasua, eikä sillä siis ole kiinteää pintaa.) Lisäksi Turun Ursan aktiivijäsenten vetyalfakaukoputkilla tarkastellaan jännittävää kromosfääriä, joka on kuin auringon kaasukehä. Kromosfäärin tunnusomaisia piirteitä ovat näyttävät protuberanssit ja lyhytkestoiset räjähdysmäiset flarepurkaukset.
Aurinkoa ei koskaan saa katsoa suoraan paljain silmin tai millään välineillä! Tähtiharrastajien käyttämissä kaukoputkissa on erityinen aurinkosuodin, jolla katselu kuitenkin onnistuu turvallisesti. Nyt onkin siis mainio tilaisuus tulla tutustumaan lähitähtemme salaisuuksiin.
Tähtiharrastuspäivän 21.9.24 avoimet ovet Kevolassa klo 18-21, tähtinäytös säävarauksella klo 20-24
Tähtiharrastuspäivää vietettiin tänä vuonna lauantaina 21.9. Turun Ursa piti tuolloin avoimet ovet ja tähtinäytöksen Kevolan observatoriolla Paimiossa. Avoimissa ovissa pääsi tutustumaan Kevolan observatorioon ja sen kaukoputkiin. Lisäksi pidettiin Kevolassa tähtinäytös klo 20-24.